Lena Riis 2016-12-11 15:07:50

Svømmegruppen

Svømmegruppen skal inkludere både svømming som breddeidrett, og gi et tilbud til dem som har mål om NM-deltakelse. Svømming er en individuell idrett, men svømmegruppen jobber likevel mye med teamfølelsen til svømmerne. Det er mange barn samlet, ofte på tvers av alder, og miljøet i gruppen er veldig bra. De eldste svømmerne er gode forbilder og inkluderende med de yngre. 

Treningsopplegg og sportslig innhold på Oppstart, Medley og LÅMØ partiene i Ås IL svømming.

Nils Uno Davidsen har på oppdrag fra styret i Ås IL svømming laget en sportslig utviklingsplan for klubben. Denne utviklingsplanen er i tråd  med både Norges svømmeforbund  (NSF) sin utviklingstrapp  og det utviklingsarbeidet som gjøres i andre svømmeklubber i Norge. Innholdet  i de  første trinnene i  NSFs utviklingstrapp er de samme uansett om en svømmeklubb har som mål å være eliteklubb, NM-  klubb eller sikter lavere enn  det.

Grovskisse av treningsutviklingen etter svømmekurs (Norges  svømmeskole):

8-12 år: Hovedvekt på utvikling av tekniske ferdigheter 13-16: Hovedvekt på aerob trening (utholdenhet)

16+: Hovedvekt på aerob trening (utholdenhet), større grad av spesialisering

Partiene i konkurranseavdelingen er f.o.m. 1.1.2017: Oppstart1, Medley2, LÅMØ3, Rekrutt, B og A. Det er lagt opp til at det skal være mulig for en utøver å bli i klubbens konkurranseavdeling i ca. 10 år etter svømmekurs og ha utvikling hele veien. Det er lagt opp til at utøverne skal delta i konkurranser, men vi starter svært forsiktig og bygger det opp gradvis. Gjennom alle trinnene i utviklingstrappen er det fokus på å skape et godt treningsmiljø, utvikling og mestringsfølelse. Trygghet og mestring gir treningsglede og lyst til å lære mer.

For de som ikke ønsker å satse på konkurransesvømming, har klubben opprettet  en  egen  treningsavdeling. Det skal være mulig å kunne trene seg inn igjen i på et konkurranseparti dersom man    for en periode har valgt å gå over til treningsavdelingen. Erfaringsmessig er det ikke før svømmerne er rundt 12-13 år og treningsmengden og intensiteten øker, at det blir klart hvem som ønsker å drive med svømming  som konkurranseidrett, og  hvem som heller  ønsker  seg over i   treningsavdelingen.

Intensitet på treningsøktene. I likhet med mange andre idretter, bruker vi i svømming en 8-delt intensitetsskala utarbeidet ved Norges idrettshøgskole. Trening på Oppstart, Medley og LÅMØ-partiene foregår i all hovedsak med lav intensitet, med fokus på utvikling av tekniske ferdigheter. I tillegg legger vi inn litt fart (sprint) for å sjekke om teknikken sitter som den skal når farten øker. Dette er sprinter over korte distanser, typisk kortere enn 25 m for de yngste. De fleste barna syns også at sprint er morsomt. Fordeling av intensitetsnivå på treningsøktene: Oppstart: 95% sone 1 og 5% sone 8, Medley og LÅMØ: 95% sone 1 og sone 2 og 5% sone 8.

Dersom de tekniske ferdighetene ikke er på plass når aerobe treningsmengden økes, vil svømmerne fort møte motgang: de blir hengende etter utøvere på samme alder som har bedre tekniske  ferdigheter

– selv om de trener like hardt og mye – og de har stor sjanse for å utvikle slitasjeskader. Når  gal  bevegelse har blitt automatisert gjennom tusenvis av repetisjoner i ung alder, er det veldig vanskelig å avlære  dette  senere.

Den sportslige utviklingsplanen beskriver hvilke elementer det skal jobbes med på hvert enkelt parti. Elementene i utviklingsplanene skal omsettes til halvårs- og ukeplaner  og  treningsprogram  for  hver enkelt økt av ansvarlig trener på hver   parti.

 

Hospitering
Når en svømmer nærmer seg nivået for opprykk, kan det være aktuelt å hospitere på et høyere parti. Hospitering avtales individuelt med trenerne. Framover vil kun få svømmere hospitere på andre parti og dette skal være for kortere tid. Dette gjelder kun svømmere som er vurdert klare for nye utfordringer på neste nivå av trener. Vurderes 3 ganger i året av trener. Hospiteringsperioden er et frivillig tilbud om å prøve seg på nivået over. Etter at den avtalte hospiteringsperioden er over, vil trenerne vurdere om ordningen skal videreføres/ 

Lena Riis 2016-12-11 14:57:50

Trenerne

Ås Il er heldig og har et fantastisk trenerteam.

Medley-partiet – Eszter (Esti) Madaraz

Esti begynte som trener i Ås IL i august 2016. Esti har vært aktiv svømmer på svært høyt nivå i sitt hjemland Ungarn og var blant annet ungarsk juniormester i brystsvømming. Hun har utdanning som svømmetrener og har mange års erfaring som svømmetrener fra både Ungarn og Norge. Hun jobber til daglig med svømmeopplæring i Ski kommune (skolene).

LÅMØ-partiet – Katrine Eldegard

Katrine begynte som trener i Ås IL i januar 2016. Katrine har vært aktiv svømmer på NM-finale nivå og trente i daværende Nordby IL svømmeklubb.  Hun har også deltatt på mange treningssamlinger og treningsleire sammen med større svømmeklubber på Østlandet og i regi av Oslo svømmekrets.

Katrine har det overordnete ansvaret for hele konkurranseavdelingen og koordinering på tvers av partiene. Til daglig jobber Katrine med forskning, undervisning/veiledning og ledelse.

Rekruttpartiet – Malene Moldrup Pedersen

Malene begynte som trener i Ås IL i august 2016. Malene var inntil nylig aktiv svømmer i Lambertseter svømmeklubb, og hun har en rekke NM-medaljer. Malene kommer fra en svømmefamilie, med både mor, far og søster som har vært/er svømmere/trenere på høyt nivå. Til daglig er Malene student ved høgskolen i Oslo og Akershus (lektorutdanning).

B-partiet – Amalie Gjøg

Amalie begynte som trener i Ås IL i januar 2016. Amalie har vært aktiv svømmer – senest i Kolbotn svømmeklubb - og har deltatt på store stevner som Nordsjøstevnet og NM. Amalie har flere års erfaring som instruktør i svømmeskolen og på crawlkurs for voksne. I likhet med Malene, kommer Amalie fra en familie med aktive idrettsutøvere (svømming og triatlon). Amalie er utdannet apotektekniker og holder på med ett års studiespesialiserende påbygg.

A-partiet – Grant Cutlip

Grant begynte som trener i Ås IL i mai 2016. Grant kommer fra Tennessee i USA. Han har vært aktiv svømmer på høyt nivå i sitt hjemland, med personlige rekorder som ville plassert han helt i toppsjiktet i norsk svømming. Grant har utdanning som trener i svømming og basketball fra USA. Til daglig studerer Grant ved BI i Oslo.

Aktiviteter

Ingen aktiviteter tilgjengelig for øyeblikket

Kalender

Januar
MTOTFLS
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123